perjantai 9. joulukuuta 2016

Ympäristövaikutusten arvioinnin avulla parempaan suunnitteluun

Valtatien 12 parantamisen suunnittelutyössä päästiin tärkeään etappiin, kun YVA-yhteysviranomainen antoi 22.9.2016 lausuntonsa YVA-selostuksesta. Hankkeen suunnittelun YVA-vaihe päättyi tähän Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat vastuualueen lausuntoon. Työ jatkuu, ja seuraavaksi valitaan YVAn tulosten ja muun arviointi- ja vertailutyön tuloksena yleissuunnitelmaksi viimeisteltävä vaihtoehto.
Yhteysviranomaisen lausunto korostaa valtatien 12 merkitystä osana kasvavaa ja muuttuvaa kaupunkiseutua. YVA-selostus ja yhteysviranomaisen lausunto antavatkin aineksia paitsi tiehankkeen jatkosuunnitteluun myös kaavoitukseen ja maankäytön vaikutusten arviointiin Tampereella ja Kangasalla. YVAssa käytetty valtatien jako maankäytöltään erilaisiin tiejaksoihin tukee keskittymistä olennaisiin ympäristövaikutuksiin kullakin jaksolla.

Maantiealueen säilyttäminen parantamisratkaisussa mahdollisimman kapeana ja eritasoliittymäalueiden tiukka rajaaminen nousevat selostuslausunnosta kannanottoina, jotka konkreettisimmin vaikuttavat hankesuunnitteluun. Yhdyskuntarakenteessa voidaan näin toimien mahdollistaa rakentamista tehokkaasti tien lähialueelle. Yhteysviranomainen on toisaalta useassa yhteydessä painottanut, että liikenteen ympäristöhaittojen ja terveysriskien vuoksi asumista ja muita herkkiä toimintoja ei pidä tuoda tien lähelle.  
Jo nykyisellään valtatie 12 haittaa tiehen nähden poikittaissuuntaista kulkemista – niin ihmisten kuin eläintenkin. Toteutettavan vaihtoehdon valinnassa on estevaikutuksia ja niiden lieventämistä vielä pohdittava tarkemmin.
Nykyisen tien meluhaittojen vähentäminen kuuluu hankkeen tavoitteisiin. Meluesteiden rakentamisella ei liikennemäärien kasvaessa ja ajonopeuksien noustessa pystytä riittävästi vähentämään melualtistusta tulevaisuudessa. Yhteysviranomainen onkin painottanut meluntorjunnan eri keinojen esitettyä laajempaa käyttöä.
Tampereen Koilliskeskuksen ja Kangasalan Lentolan palvelukeskittymien kohdilla selostuslausunto nostaa esiin jalankulun ja pyöräilyn toimivien ja houkuttelevien yhteyksien tärkeyden, mihin jatkosuunnittelussa kiinnitetään huomiota. Jatkosuunnittelussa luonnon ja kulttuuriympäristön kannalta tärkeitä suunnittelujaksoja ovat Kangasalan Kirkkojärven Natura-alueen jakso ja siihen liittyvät viljelymaisemajaksot.
Marketta Hyvärinen,
Ympäristöasiantuntija FL, YTM
Ramboll Finland Oy